De voor- en nadelen van zonnepanelen

Energie kan op verschillende manieren worden opgewekt. Een manier is via zonnepanelen. Zonne-energie wordt opgewekt met behulp van de zon en is daarom een duurzame vorm van energie. Wanneer u overweegt zonnepanelen te installeren op uw woning, is het handig om de voor- en nadelen van zonnepanelen even op een rijtje te zetten.

Voordelen van zonnepanelen

Er zitten financiële voordelen aan zonnepanelen. De energie die opgewekt wordt met de zonnepanelen, kan terug worden verkocht aan de energieleverancier. Dit gebeurt aan de hand van een salderingsregeling. Ook kan de BTW die betaald is over zowel de aanschaf als de installering van de zonnepanelen teruggevraagd worden bij de belasting. Verder is een huis met zonnepanelen meer waard dan een huis zonder zonnepanelen.zonnepanelen

Een tweede voordeel van zonnepanelen is dat het goed is voor het milieu. De zon is, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, een natuurlijke en onuitputtelijke bron. Door het gebruik van zonne-energie wordt daarom de ecologische voetafdruk verkleind. Ook is de zon er altijd. Er kan dus altijd zonne-energie worden opgewekt, ook op bewolkte dagen. Dit komt omdat er niet alleen gebruik wordt gemaakt van zonnestralen, maar ook van zonlicht.

Nadelen van zonnepanelen

Helaas zijn er ook nadelen aan zonnepanelen verbonden. Het is weliswaar zo dat de investering in zonnepanelen terugverdiend kan worden, maar dit is een langdurig proces. Het duurt jaren voordat de investering eruit is gehaald. Het bedrag dat geïnvesteerd moet worden is daarnaast erg hoog. Zonnepanelen zijn niet goedkoop, en de plaatsing ook niet.

Een ander nadeel is dat de zonnepanelen niet overal even rendabel zijn. Verschillende factoren kunnen het rendement beïnvloeden. Zo worden de zonnepanelen idealiter geïnstalleerd richting het zuiden en op een hoek van 36 graden. Wanneer dit niet zo is, zal het rendement kleiner zijn. Ook bladeren, sneeuw, schaduw en vogelpoep kunnen het rendement beïnvloeden.

Menu