Een huis kopen is een beslissing die weloverwogen is. Natuurlijk heb je je eigen voorkeur voor welke type woning je wilt voordat je echt opzoek gaat naar een woning. Er zijn mensen die graag een wat oudere woning willen terwijl anderen liever voor een nieuwe woning zullen gaan. Bij het kopen van een huis zijn nog heel wat andere zaken die erbij komen kijken. Bij een nieuwe woning zal deze meer voldoen aan de moderne eisen van deze tijd dan een oudere woning zou doen. Ook de staat waarin het gebouw zich bevindt en het onderhoud speelt een belangrijke rol. Is het pand heel goed onderhouden zal het ook in waarde toenemen dan een pand dat niet is onderhouden. Een ander aspect dat ook erbij komt kijken bij het kopen van een huis is het energielabel. 

Wat staat er in het energielabel

Als het om een nieuw huis gaat dan zal een energielabel aanvragen van zeer groot belang zijn. Het energielabel geeft aan als de woning energiezuinig is of niet. Ga je naar de winkel om een elektronisch apparaat te kopen dan zal daar ook een energielabel op staan. Op het label kan je zien als het apparaat energiezuinig is of niet. Heb je een keuze uit meerdere vergelijkbare apparaten zal je waarschijnlijk het apparaat met een aangenaam energielabel aanvragen omdat die dan ook zuiniger is in energieverbruik. Op een apparaat zal je een energielabel zien met A, A+ of A++. Voor elektrische apparaten was dit label al jaren een verplichting. Vanaf 2015 is zo een label ook een verplichting voor huizen. 

Een huis moet ook voorzien zijn van een energielabel

Een energielabel aanvragen is een noodzaak voor elk huis. In het energielabel staan enkele belangrijke zaken genoteerd. Ten eerste wordt er gekeken naar het jaar waarin het huis is gebouwd. Gaat het om een wat ouder huis dan zal deze ook een hogere energielabel hebben omdat in een ouder huis zeer waarschijnlijk niet zoveel energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Als je een huis hebt met een laag energieverbruik dan zal je energielabel ook gunstig zijn. Label A staat voor gunstig en label G is heel erg ongunstig. 

Menu