In het gehele mkb is innoveren een bekend begrip. Vooral innoveren op gebied van verduurzaming is een pré. Door te verduurzamen kan jij met je bedrijf een steentje bijdragen aan het milieu en kun je ook nog eens subsidie van de overheid ontvangen. Het feit dat de overheid dit soort activiteiten stimuleert is dan ook een teken van de prioriteit dat hieraan gegeven wordt. Een manier om te verduurzamen is bijvoorbeeld energiebesparing. Als je meer wilt weten over subsidies op gebied van energiebesparing, lees dan vooral verder.

EIA subsidie

De EIA is een van de subsidies die ideaal voor jou kan zijn wanneer je met je bedrijf actief bezig bent met energiebesparing. De EIA staat dan ook voor Energie Investeringsaftrek. Deze subsidie heeft vooral betrekking op uitbreidings- en vervangingsinvesteringen in gebouwen apparatuur, of processen. Zo kun je denken aan een investeringsaftrek voor het gebruik van zonnepanelen, maar er wordt ook subsidie gegeven voor het gebruik van ledverlichting en het gebruik van warmtepompen. De overheid draagt deze subsidie uit omdat de activiteiten gerelateerd aan deze subsidie een directe bijdrage leveren aan de verduurzaming van energieverbruik en energiebesparing dus stimuleert. 

MIT haalbaarheid

Wanneer je als bedrijf graag wilt innoveren, maar aan het begin van een innovatieproced tegen verschillende problemen en vraagstukken aanloopt, is de MIT subsidie wellicht iets voor jou. De subsidie voor MIT haalbaarheid helpt hier namelijk bij. Met een MIT-project kunnen bijvoorbeeld technische en economische risico’s bespreekbaar gemaakt worden waardoor deze goed in kaart gebracht kunnen worden. Dit verlaagt zo de drempel voor een volgens innovatieproject. De MIT haalbaarheid subsidie is er zo ook op het gebied van Energie & Duurzaamheid. 

SDE++

Een derde subsidie die speciaal op gebied van verduurzamen van energie werkt is de Subsidieregeling Duurzame Energieproductie & CO2 Reductie. Deze subsidie wordt ook wel de SDE++ genoemd, omdat dit de opvolger is van de SDE+. De SDE+ stimuleert de duurzame energieproductie, maar de SDE++ voegt daar nog aan toe dat zij CO2-reductie stimuleren. Dit geeft de mogelijkheid meer projecten in aanmerking te laten komen voor deze subsidie. Daarnaast biedt de SDE++ ook nog subdiei voor het inzetten van technieken voor hernieuwbare energie en andere verschillende technieken om CO2 te reduceren. 

Voor meer informatie over subsidies met betrekking tot energiebesparing kun je kijken op www.leap.nl

Menu