Hoe verbruikt u minder energie in de winter?

In de winter zitten we vaak binnen. De temperaturen dalen en de avonden zijn donker. Dit leidt vaak tot een hoger energieverbruik dan in de zomer. Een grote boosdoener hierin is het gebruik van de verwarming. Gelukkig zijn er een aantal manieren om minder energie te verbruiken in de winter. 

Het gebruik van de verwarming

Misschien wel één van de meest voor de hand liggende manieren om energie te besparen in de winter is het uitzetten van de verwarming. Als het koud wordt in huis zijn mensen snel geneigd de verwarming te laten blazen, terwijl het best even kan duren voor een heel huis warm is. Een extra trui, vest of paar sokken aandoen kan al een verschil maken. De verwarming hoeft dan minder snel aangezet worden, waardoor er kosten worden bespaard. Staat de verwarming toch aan, zet deze dan een uur voor slapen gaan uit. Een verwarming heeft ongeveer een uurtje nodig om af te koelen, tegen die tijd ligt iedereen dan in bed.

Warme en koude lucht

Een andere tip is het sluiten van de deuren tussen verschillende kamers. Hiermee blijft de warmte in de kamer die warm moet zijn en komt er geen koude lucht bij. Ook is het zaak de verwarming uit te zetten in kamers die niet gebruikt worden. De badkamer hoeft bijvoorbeeld niet warm te zijn als niemand daar is.

Verder is het zaak om goed te ventileren. Dit klinkt misschien een beetje gek, het is in de winter immers koud buiten. Toch is het heel belangrijk. Vochtige lucht verwarmt namelijk niet zo goed en blijft koud. Door te ventileren komt de drogere buitenlucht naar binnen, en deze is makkelijker te verwarmen. De verwarming hoeft dan dus minder lang aan te staan.

 

 

Menu