Hoe wordt de energieprijs bepaald?

De energieprijs is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren zijn de inkoopprijs van de energieleverancier, de gekozen marge, de vaste leveringskosten en de belasting. De laatste tijd zijn de energietarieven flink gedaald. Het is daarom goed moment om te besparen en eventueel over te stappen op een andere leverancier. Een vast contract kan nu voordelig zijn, zodat er voor langere tijd geprofiteerd kan worden van de lage energieprijzen. Met een flexibel contract stijgt de rekening namelijk mee met prijsstijgingen.

Inkoopprijs en marge

Het verschil in energieprijzen tussen de leveranciers is onder andere toe te schrijven aan het zelf inkopen van energie door leveranciers. Iedere leverancier kan energie inkopen op een ander moment, waardoor de inkoopprijs kan verschillen. De inkoopprijs van energie wisselt dagelijks. De prijs wordt vastgesteld aan de hand van de verhouding tussen vraag en aanbod, de wisselkoersen, maar ook factoren als politieke onrust.

Naast die inkoopprijs, mogen energieleveranciers een marge op de inkoopprijs rekenen. Hoeveel marge ze rekenen mogen energieleveranciers zelf bepalen, hierdoor kunnen er onderlinge verschillen ontstaan. Het is dus aan te raden om altijd goed prijzen te vergelijken.

Belasting

De uiteindelijke energieprijs bestaat vaak voor een heel groot deel uit belastingen. Denk aan opslag duurzame energie, BTW en energiebelasting. Omdat het kabinet duurzaam energieverbruik wil stimuleren zal de belasting op gas worden verhoogd. De belasting op elektriciteit gaat juist omlaag. Dit zal de energieprijs dus beïnvloeden.

Vaste leveringskosten

Naast bovenstaande factoren van de prijs, rekenen energieleveranciers ook nog vaste leveringskosten. Deze kosten dienen als een soort administratiekosten en worden maandelijks in rekening gebracht. Net als bij de marge op de inkoopprijs, mogen energieleveranciers zelf kiezen hoeveel deze vaste leveringskosten zijn. Dit zorgt weer voor onderlinge verschillen en is dus een andere reden om goed te vergelijken.

 

 

Menu